Műholdak számára orientációt meghatározó csillagkövető szoftver fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Srp Ágoston Mihály
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A szakdolgozat célja egy olyan rendszer létrehozása, amely képes műholdak kameratengelyének, orientációjának meghatározására. Nagy hangsúlyt fektettem a csillagkövető szoftver fejlesztésére, ebben a dolgozatban az ehhez szükséges elméletek, módszerek és algoritmusok kerülnek ismertetésre a bemutatott néhány alternatíva mellett.

Első lépésként felkutattam az Interneten fellelhető valamennyi csillagkövetővel foglalkozó, anyagot, cikket, dokumentációt, amit a megfelelő módszerek és algoritmusok kiválasztása után a szoftver megtervezése követett. A következő teendő a szoftver megírása és tesztelése volt.

Dolgozatom első részében rövid betekintést nyújtok a csillagkövetők történelmébe, ezután általános vázlatos ismertetést adok a csillagkövetők működéséről. Néhány képfeldolgozó algoritmus bemutatása után, bevezetek néhány csillagászati fogalmat, amelyek elengedhetetlenek egy csillagkövető szoftver megalkotásakor. Mindezeket felhasználva megoldást adok a műhold kameratengelyének kiszámítására, amit a mindeközben implementált algoritmusok tesztelésével és további fejlesztési ötletekkel, tapasztalatokkal zárok.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.