Műholdas helymeghatározás NB-IoT felett teljes IP protokoll stackkel (NB-IoT/IP/UDP/DTLS/CoAP/LWM2M)

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Cinkler Tibor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A Dolgok Internete (Internet of Things, IoT) napjainkban a műszaki érdeklődés középpontjában áll. IoT alatt egymással kommunikáló eszközök hálózatát értjük. Az IoT eszközök száma folyamatosan, gyorsuló ütemben nő, a becslések szerint 2020-ra meghaladhatja a 30 billiót. Számos kérdés felvetődik az új koncepcióval kapcsolatban, például hogy az élet mely területein, hogyan lehetne a legjobban kihasználni az IoT által kínált előnyöket, hogyan zajlik majd ennek a rengeteg eszköznek a menedzselése, karbantartása?

A Szakdolgozatomban egy egyszerű, helymeghatározásra képes mintarendszer elkészítése során igyekszem minél jobban megismerni a műholdalapú pozícionálás (GNSS), az NB-IoT kommunikációs technológia, és az IoT eszközkezelés mérnöki szemmel lényeges részleteit, hogy megalapozzam a tudásomat jövőbeli, komplexebb, piacképes alkalmazások készítéséhez.

Az egyszerű mintaalkalmazásomat Arduinon valósítom meg, eszköz- és adatkezeléshez az Ericsson Accelerator IoT platformjának DDM szerverét használom, ami megköveteli az LwM2M eszközkezelő protokoll használatát az alkalmazási rétegben. Az eszköz NB-IoT felett kommunikál. Az új kommunikációs technológia feltérképezése érdekében csatlakozási idő- és átviteli késleltetés méréseket is végzek, különböző körülmények között, különböző NB-IoT modemekkel.

Az alapszintű szélesség- és hosszúsági koordináták meghatározásán túl mélyrehatóan tanulmányozom, és ki is próbálom az u-blox GNSS modulok konfigurálásának lehetőségeit energiatakarékosság, gyorsaság és pontosság szempontjából. Egy izgalmas u-blox GNSS funkció, az integrált GeoFencing felhasználásával létrehozok egy Arduinon futtatható kiegészítő alkalmazást, amely az NB-IoT üzenetküldés gyakoriságát optimalizálja a mozgás függvényében.

Az elkészült mintaalkalmazásom számos összetettebb IoT alkalmazás alapjául szolgálhat, az okos mezőgazdaság, közlekedés és logisztika területein például alapfeltételnek számít a mozgó eszköz helyének meghatározása. Az újrafelhasználhatóság szempontjából előnyös, hogy az alkalmazásom egy megbízható alapot ad, és a konkrét alkalmazási területnek megfelelően optimalizálható.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.