Műholdas helymeghatározáson alapuló forgalombecslési technikák

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Heszberger Zalán Tamás
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Napjaink rohanó világában, a folyamatosan növekvő forgalom hatására kialakuló dugók száma folyamatosan növekszik. Igény van olyan szolgáltatásokra melyek a forgalom aktuális helyzetének ismertetésével, lehetővé teszik a dugók elkerülését.

Munkám során egy közösségi forgalmi információs rendszerhez kapcsolódó, komplex forgalombecslési eljárást dolgoztam ki, és valósítottam meg. Ennek segítségével a rendszer alkalmassá vált az aktuális forgalmi helyzet ábrázolására.

A forgalombecslő algoritmus a beérkező lokalizációs adatokból, feldolgozás során az autók átlagsebességére alapozva állítja elő a forgalmi adatokat. Ezek az információk a megfelelő térképszakaszokhoz kerülnek társításra, egy jól kidolgozott térképillesztési algoritmus segítségével. A kiszámított forgalmi információk és a térkép adatbázis segítségével pedig a rendszer képes az aktuális forgalmi helyzet ábrázolására.

A közlekedési információkat a forgalmi rendszer számos platformon (mobil telefon, weboldal, IPTV) képes megjeleníteni térképes formában. Ezáltal biztosított az információk eljuttatása is a felhasználókhoz. Így elkerülhetőek a dugók, sőt megfelelő felhasználó szám elérése esetén a forgalom egyenletes eloszlásával a torlódások kialakulása is megelőzhető.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.