Műholdfedélzeti Langmuir szonda analóg elektronikája

OData támogatás
Konzulens:
Kocsis Gábor
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

Az Európai Űrkutatási Hivatal (ESA) diákprogramjának keretében az ESEO (European Student Earth Orbiter) műhold fedélzetére Egyetemünk három hallgatói csoportja tervez berendezéseket, melyek közül az egyik az ionoszférát vizsgáló Langmuir szonda (Langmuir Probe). Az űrmisszió alapvető célja az európai egyetemi hallgatók űrkutatással kapcsolatos ismereteinek bővítése, valamint a tehetséges diákok számára karrierlehetőség az űripar területén. A Langmuir kísérlet részét képezi a misszió tudományos programjának, melynek keretében a műholdpályán a plazma töltéssűrűségét és a töltések hőmérsékletét monitorozza.

A dolgozat első része röviden összefoglalja az ionoszférának a szonda szempontjából alapvető fontosságú tulajdonságait, bemutatja a mérési célok kitűzésének hátterét. Ismerteti továbbá a szonda kialakítását és műholdfedélzeti elhelyezés szempontjait, a várt mérési eredményekre vonatkozó számításokat.

A dolgozat további részében a berendezés két alkotó eleme, a detektor és a kiszolgáló elektronikai egység áramköri és mechanikus tervezését, továbbá az anyag és alkatrész választás szempontjait foglalom össze. Ismertetem a tervezés jelenlegi fázisában a mágnesezett plazmába merülő detektor mechanikus és elektromos kialakítását, valamint a kiszolgáló elektronika részegységeinek blokkvázlatát és áramkör szintű terveit az űrtechnológia követelményeinek figyelembevételével. A fedélzeti elektronikához tartozó kiszajú erősítő mérési eredményeit bemutatva igazolom a specifikációs előírások teljesülését.

Az összefoglalásban helyet kapnak a hároméves űrprogram fontosabb mérföldkövei és a kísérlet szempontjából legfontosabb tennivalók a közeljövőben.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.