Multicast firmware frissítő rendszer fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Kovács Viktor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Komplex beágyazott rendszereknél gyakran van szükség a már elkészült eszközök firmware-ének utólagos frissítésére – funkcióbővítés, hibajavítás, vagy egyéb okból kifolyólag. Sok esetben a művelet elvégzéséhez nem áll rendelkezésre a fejlesztés és gyártás során használt dedikált programozó eszköz, és a készüléknek önmagát kell tudnia frissíteni (In-application programming - IAP).

Szakdolgozatom első részében egy In-application programming frissítést támogató bootloader fejlesztését mutatom be. A bootloader elsődleges funkciója, hogy betölti a mikrokontroller programmemóriájában található különálló firmware-eket (alkalmazásokat), viszont emellett még képes bizonyos kritikus hibák detektálására, és a korábban hibát okozó alkalmazások betöltésének megakadályozására is.

Amennyiben nem csak egy, hanem több (akár ezres nagyságrendű), hálózatba kapcsolt eszközről van szó, akkor mindenképpen szükség van a folyamat bizonyos mértékű párhuzamosítására. A párhuzamosítás egyik formája a multicast adatátvitel használata, mely során az adatcsomagoknak egy forrása, és tetszőleges számú vevője van.

Dolgozatom második részében bemutatom egy multicast többesküldéssel is használható firmware átviteli eljárás megtervezését, implementálását és tesztelését.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.