Multifunkciós egyfázisú inverter tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Balogh Attila
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban a hagyományos energiakészletek csökkenésével, és a környezettudatos szemlélet elterjedésével, egyre nagyobb igény mutatkozik az alternatív energiaforrások felhasználására. Az elkövetkező években különösen nagy növekedés várható, a napelemek által megtermelt energia mennyiségében.

Mivel a napelemek bizonyos időszakokban több energiát termelnek, mint amennyire a felhasználónak szüksége lenne, így a fel nem használt energiát visszatáplálhatja a hálózatba. A diplomatervem témája a napelem által előállított DC feszültségből AC feszültséggé átalakító áramkör tervezése

Az első részben bemutatom a tervezés hardveres peremfeltételeit. Ismertetem az alkatrészek kiválasztásának szempontjait, leírom az inverterek, feszültségnövelő áramkör működését, a kapcsolási rajz egyes részleteire is kitérek, valamint a huzalozást mutatom be.

A második részben a vezérlést megvalósító szoftverről írok. Bemutatom az inverterek, feszültségnövelő áramkör vezérlését, a ki- és bemenetek kezelését, a feszültség és árammérés megvalósításának módját, valamint a felhasználói felület kezelését. Ebben a részben kitérek a fáziszárt hurok megvalósítására.

A legvégén összegzésként az elkészült áramkört értékelem, tesztelem valamint az áramkörben mérhető jelalakokról készült képeket melléklek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.