Multikopter szabályozó rendszer és lépcsőző prototípus alkalmazás megvalósítása

OData támogatás
Konzulens:
Pálfy Miklós Gábor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Az utóbbi években egyre nagyobb teret nyertek a távolról irányítható, pilóta nélküli kis repülőgépek, drónok, multikopterek. A használatuk széles körben elterjedt a filmipartól kezdve a katonai küldetésekig, de napjainkra a magánszemélyek számára is elérhetővé váltak. Felmerülhet a kérdés, hogy mire is jók ezek az eszközök, miért akarna bárki is venni pl. egy kvadrokoptert. Az átlagos felhasználó számára leginkább csak egy játékról van szó, amivel hasonlóan elütheti az időt, mint annak idején egy távirányítós autóval. A komolyabb érdeklődésű felhasználók azonban ennél jóval nyitottabbak és kihasználják a multikopterben rejlő lehetőségeket. Például egyszerűen készíthetőek légi felvételek olyan helyekről, ami máskülönben egy ember számára elérhetetlen lenne, de ez csak egy felhasználás a sok közül.

Ahhoz, hogy egy drón kielégítse a vele szemben támasztott követelményeket, elengedhetetlen, hogy az irányítása működőképes legyen, az alkalmazáshoz illeszkedjen. Számtalan olyan szituáció előfordul, amikor a multikoptert felügyelő személy feladatát megkönnyíti az irányítás teljes vagy részleges automatizálása. Az automatizálással az emberi tényezőből származó hibákat is minimalizálni lehet, ami motivációt jelent a mérnökök és programozók számára, hogy tovább fejlesszék ezeket az eszközöket, valamint az azok által használt algoritmusokat.

A lépcsőző algoritmus is egyfajta önvezérlés, ami során a drón törekszik egy bizonyos magasság tartásához. Az irányítónak csak az előre-hátra illetve oldalirányú mozgásokra kell ügyelnie. A program működése alatt a multikopter képes bizonyos akadályokat kikerülni, amivel a piacon is növeli a versenyképességét. A vezérlés kényelmesebbé válik, ha pl. olyan terepen használjuk drónt, ahol nagy szintkülönbségek vannak, mivel a kritikus helyzetekben nem kell megállítani az eszközt és változtatni a magasságát. A helyváltoztatás így egy lényegesen egyenletesebb folyamat lesz, megszakítások nélkül. A megvalósítás során persze számos kérdés felmerül, mint pl. a megfelelő kvadrokopter kiválasztása, magasság mintavételezésének megoldása vagy az optimális szabályzás megtalálása. A szakdolgozat ezekkel a problémákkal foglalkozik, ezekre keresi a válaszokat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.