Multilaterációs radar fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Dudás Levente
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Szélessávú Hírközlés Tanszékcsoportján belül a V2.619-es laborban 2009–ben kezdődött egy multilaterációs elven működő navigációs rendszer fejlesztése a HungaroControl Zrt. megbízásából. A fejlesztés célja egy olyan rendszer létrehozása, mely alkalmas egy repülőtéren belüli járművek pozíció meghatározására és azonosítására. A projekt a tanszék költözése után tovább folytatódott a V1 épület 504-es laboratóriumában.

A rendszer több alegységből épül fel, melyek kifejlesztése különböző hallgatók feladata volt. Az évek során a rendszer alegységei elkészültek, jelenleg Budapest területén egy pilot rendszer üzemel, öt vevőállomás gyűjti a légi forgalom által generált szekunder válaszjeleket és továbbítja az egyetemen található központi feldolgozó számítógép felé további feldolgozás céljából. A mérési eredmények online megtekinthetőek egy weboldal segítségével.

A mérések azonban tartalmaznak hibás pozíciókat is. A feladatom a hibás plotok kiszűrése, valamint a mérési eredmények szűrése volt. A feladatra Kalman-szűrőt alkalmaztam annak robusztussága és jól skálázhatósága miatt. A munkát LabView fejlesztőkörnyezetben végeztem, mellyel a korábbi vevőszoftver-komponensek is készültek, így az eredmények beillesztése a már meglévő rendszerbe sokkal egyszerűbben elvégezhető, a részegységek közti kommunikáció esetén kevesebb problémával kell számolni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.