Multimédiás vezérlő egység fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Kiss Domokos
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A Conet Kft. egy saját fejlesztésű épületautomatizálási rendszer kialakításába kezdett bele, diplomatervem készítése során ebbe a munkába kapcsolódtam be. Feladatom a rendszer megjelenítő és beavatkozó eszközének megtervezése volt. A fejlesztett rendszerben egy multimédiás vezérlő egység látja el ezen modul szerepét. A falra felszerelve csatlakozik az Ethernet hálózatra, melyen keresztül Power over Ethernet technológia révén táplálható. Emellett a foglalatról leemelve vagy tápkimaradás esetén egy belső akkumulátorról tovább működhet. Kaputelefon funkciókat is elláthat, ehhez kamerát, hangszórót és mikrofont is tartalmaz.

A megjelenítő eszköz tervezése során egy i.MX27-es processzor alapú rendszert kellett terveznem. Ezen processzor multimédiás alkalmazások nagy hatásfokú kiszolgálására lett kifejlesztve, így megfelelő támogatást nyújt az eszközben használt funkciók megvalósításához.

A prototípus tervezése előtt egy hasonló, de bővebb konfigurációjú fejlesztő panel segítségével teszteltem le a megvalósítandó funkciókat. Kipróbáltam több különböző felbontású LCD kijelzőt, több különböző audió erősítőt és hangszórót, illetve teszteltem a Power over Ethernet táplálást és az Ethernet kommunikációt.

Ezután megkezdhettem az eszköz prototípusának tervezését. A részletes specifikáció megalkotása során a formatervezővel közösen választottuk ki a dobozolás szempontjából kritikus alkatrészeket és határoztuk meg a panelek alakját. A kapcsolási rajzot ezen információk alapján már egyszerűen el tudtam készíteni.

A panel nyomtatott áramköri rajzolatát a kapcsolási rajz szerint készítettem el. A megvalósítás során figyelnem kellett, hogy a formatervezővel megállapodott körvonalat és alkatrész pozíciókat megtartsam. A gyártófájlok legenerálása után megrendeltem a nyomtatott áramkör gyártását.

Az elkészült paneleket összeszereltem és teszteltem a megvalósított funkciókat. A tesztelés eredményeként elmondhattam, hogy működő, a specifikációt kielégítő eszközt terveztem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.