Multimédiatovábbítás szélessávú vezeték nélküli számítógép-hálózatokon

OData támogatás
Konzulens:
Horváth Zoltán
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Napjainkban a multimédiatartalmakat kódoló eszközökkel növekvő komplexitás mellett egyre magasabb tömörítési hatékonyság érhető el. A tömörítési hatékonyságot a kódolt tartalom sávszélesség igénye, a kódolásra felhasznált erőforrások mennyisége, illetve a kódolt anyag minősége határozza meg. Az igényeinkhez és lehetőségeinkhez mért, kódolással kapcsolatos elvárások eltolódnak valamelyik hatékonysági mutató vagy mutatók irányába.

Ebben a diplomatervben a videokódolás optimalizálásával, elsősorban az x264 kódoló paramétereinek vizsgálatával foglalkozom.

A 2. fejezetben mutatom be az alapvető fogalmakat, kodekeket, átviteli protokollokat, képminőség mérőszámokat és streaming eszközöket.

A 3. fejezetben az x264 paramétereinek vizsgálatában mélyedek el. A 3.1.-3.5. fejezetekben mutatom be a mérés automatizált környezetét egészen a logfájlokból történő adatkinyerésig. Az alapprobléma a következő: minden egyes kódolás esetén a sávszélesség és az erőforrás igény eltérése mellett a képminőség értéke is változik, így az egyes vizsgált paraméterek hatékonyságáról nehéz nyilatkozni. A 3.6. fejezetben mutatom be azt a módszert, amivel lehetséges az előbbi problémára megoldást találni. A 3.7. fejezetben az értékelőtáblázatok és a létrehozásukhoz szükséges szkript kerül tárgyalásra. Ezt követően a bitsebesség és CPU igény értékek - melyeket összefoglalóan jellemzőknek nevezek - számára különböző osztályokat hozok létre, és mutatok be (3.8. fejezet), hogy ezen jellemzőosztályok párosításával előállíthatóak legyenek a paraméterosztályok. A javító jellegű paraméterosztályokat a 3.9. fejezetben részletezem, melyek segítségével lehetőség nyílik a paraméterek finomhangolását optimálisan megvalósítani az adott igénynek megfelelően. A 3.10. fejezetben néhány fontosabb paramétert veszek számba, majd a késleltetést befolyásoló paraméterekről szólok röviden.

A 4. fejezetben a vezeték nélküli átvitelt jellemző hálózati paraméterek mellett történő videotovábbítással foglalkozom. Arra a kérdésre adok választ, hogy a kódolás változtatásával a vezeték nélküli átvitelből fakadó hálózati jellemzők videominőségre gyakorolt hatása hogyan csökkenthető. A 4.4. fejezetben értékelem a vezeték nélküli szimulációkat, és emelem ki azon paramétereket, amelyekkel sikerült szimulált körülmények között a képminőségen javítani.

Az 5. fejezetben foglalom össze az eredményeket, és adok iránymutatást arra, hogy az eddigi mérési eredmények felhasználásával hogyan lehetséges a paraméterek között finomhangolni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.