Multimodális Mobilitás és gyalogos utastervezés támogatás OSM alapokon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Do Van Tien
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Összefoglalás

Manapság egyre szélesebb körben terjed a különböző útvonaltervező alkalmazások használata. Ezen alkalmazások segítségével háztól-házig megtervezhetjük utunkat. Fontos tulajdonságuk az alkalmazásoknak, hogy egyetlen módusra fókuszálnak, az autós, tömegközlekedési vagy éppen biciklis közlekedést nem tudják egymással kombinálni, mint ahogy arra sem nyújtanak megoldást, hogy egy összetett vonat- vagy busz állomáson belül, ahol a GPS jel nem érhető el, pontosan a kívánt helyre vezessen minket. Kezdetben elegendő volt statikus útvonalak generálása, függetlenül napszaktól vagy forgalmi viszonyoktól, viszont ma már alapvető tulajdonság kell, hogy legyen ezek együttes figyelembe vétele is annak érdekében, hogy bármikor alternatív útvonalat lehessen generálni ezek függvényében.

Ugyan számos eltérő megvalósítás létezik már, mégis mindegyik esetben a legfontosabb rész a mögöttes térképes adatbázis. Ahogyan az alkalmazások maguk, a térképek is egy adott közlekedés típusra fektetik a hangsúlyt, ezen belül is főként autós és egyéb gépjárművel való közlekedésre, anélkül, hogy a gyalogosok igényeit is megfelelő módon figyelembe vennék. Ezen megfontolásból is fontos, hogy megfelelő térkép adatbázissal dolgozzunk, mely alkalmas kielégíteni a felhasználók széles körének, beleértve gyalogosok igényeit is, valamint ezek gyakran és rendszeresen frissítve vannak.

Ezen dokumentum fókuszában az áll, hogy a közlekedés résztvevőit lehető legszélesebb körben összegyűjtse, és ezekre egy olyan modellt illesszen, mely megfelelően bemutatja azok működését és egymáshoz való viszonyát. A modell elkészültével pedig egy olyan megoldást kínál, mely már egy meglévő és működő modell kiegészítésére tesz iránymutatást, mindezt pedig példákon keresztül mutatja be, kezdve az adatok gyűjtésétől, valamint azok feldolgozásáig a későbbi felhasználás érdekében. A gyűjtött adatokat felhasználva gráfokat generálunk, melyek a későbbi útvonaltervező alapjául szolgálnak majd. Végezetül bemutatjuk, hogyan tudunk létrehozni saját megjelenítési módot adataink ábrázolására, és hogyan kerül ez felhasználásra az útvonal tervező alkalmazásban.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.