Multinacionális cég informatikai rendszerei közötti kommunikáció

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szabó Csaba Attila
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Ebben a szakdolgozatban, bemutatom egy multinaciónális cég informatikai rendszereit, azok közötti kapcsolatokat és egy többnyire általános modell alapján való megvalósitását. A vilagon a nagy cegek 80%-a ezt a modellt hasznalja.

Egy multi cég több site/node-ból áll, ahol az egyes site-ok mind földrajzilag, mind pénzügyi szempontból önálló léttel rendelkeznek, de egyben szerves részei a nagy vállalatnak is. Informatikai szempontból az adatok elosztott adatbázisokban tárolódnak, és az adatokhoz a hozzáférés szigorúan csak intranetről azaz belső hálózatról érhetők el. Egy nagy vállalat informatikai felépitése centralizált ahol a központban egy vállalatirányitási rendszer fut. Minden más informatikai rendszer evvel valamilyen formában kapcsolatban áll. Legyen szó bármilyen rendszerről, aminek pénzügyi vetülete van, az itt számolódik el.

Ezen informatikai rendszerek megbizhatósága és adataik védelme 100% -ban megkell valósulniuk. Egy lehetséges módja, hogy egyidejűleg több szerver fut párhuzamosan egy azon rendszer alatt. A különböző szerverekről és folyamatokról is szó fog esni, továbbá két rendszert összekötök és megmutatom, hogyan zajlik a tranzakció kezelése, milyen hatásai lesznek az adatbázisra ha az egyik rendszer különböző kéréseket intéz a másik fél felé.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.