Multiplatform e-mail kliens készítése HTML 5 alapokon

OData támogatás
Konzulens:
Kis-Nagy Dániel Dávid
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az új évezredre az e-mailezés életünk szerves részévé vált, de mégsem egyértelmű, hogy ezt milyen módon a legegyszerűbb megtenni. A diplomatervem témájaként egy e-mail kliens alkalmazáscsomag megvalósítását tűztem ki célul, amely megfelel a modern alkalmazásokkal szemben támasztott követelményeknek. Az elkészült szoftver HTML5-ös technológiákat használ, így képes futni az összes fontosabb platformon.

E-mailezéshez mamutcégek számos platformon futó termékcsomagjai közül válogathatunk. Léteznek hagyományos asztali kliensalkalmazások (például a Microsoft Outlook), webmailek (többek között, a Google terméke a Gmail), és az okostelefonok térhódításával nagy szerepet kaptak a mobilos kliensalkalmazások (az Androidnak, az iOS-nek és a Windows Phone-nak is megvan a saját alkalmazása). A népszerű alkalmazások előnyeire és hátrányaira a dolgozatomban részletesen kitérek.

Az alkalmazásom az Electron, Cordova és Node.js platformok környezetében képes futni. A megjelenítési réteget az AngularJS segítségével valósítottam meg. Pontosan be fogom mutatni az általam kiválasztott technológiákat, keretrendszereket, programnyelveket, valamint az e-mailezéshez szükséges protokollokat.

A dolgozatomban képernyőképekkel ábrázolom az elkészült alkalmazás felhasználói felületét. Részletesen elemezni fogom a megvalósított funkciókat és a hozzá tartozó megjelenítési elemeket. Össze fogom hasonlítani a mobilos és az asztali felület hasonlóságait és különbözőségeit.

A dolgozatom az alkalmazáscsomag belső szerkezetéről egy részletes dokumentációt tartalmaz. Be fogom mutatni az alkalmazás architektúráját, majd egyre részletesebben elemezni fogom az egyes architektúrális elemeket, komponenseket, alkalmazáskörnyezeteket, osztályokat, metódusokat és algoritmusokat. A dokumentációban ki fogok térni a program által használt adatbázis struktúrájára, működésére. Végül ki fogok térni az e-mail protokollok implementációira, amelyekkel az alkalmazás képes tartani a kapcsolatot a felhasználó fiókjainak kiszolgálóival.

Mindezek után, értékelni fogom az elkészült munkát, és továbbfejlesztési lehetőségeket fogok vázolni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.