Multiplatform grafikus kódkönyvtár tervezése és megvalósítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A mobil- és számítógépes eszközök egyre inkább a napi teendőink részévé válnak mind az üzleti, mind a szórakozás területén. Az elterjedt eszközök közötti különbségek miatt, a rájuk való programozás egyre inkább megnehezült, mivel a klasszikus alkalmazásfejlesztési modell használatával, a termék több rendszeren való kiadása során, a különböző platformokra külön-külön el kell végezni a fejlesztési feladatokat. A problémából adódóan ésszerűnek tűnik egy olyan rendszer kifejlesztése, mellyel ezek a problémák megoldhatóak, és az alkalmazások fejlesztése rövidebb idő alatt elvégezhető, emellett ugyanúgy az összes megcélzott felhasználó elérhető.

A szakdolgozat témája egy ilyen rendszernek a megtervezése és implementálása, mellyel olyan játékalkalmazások készíthetőek, amik több különböző platformon is megegyező eredményt adnak. A különböző elterjedt rendszerekről megállapítható, hogy széles körben támogatják a C/C++ programnyelven alapuló fejlesztést, illetve a játékiparban is ez a meghatározó nyelv, ezért a keretrendszer is ezt a nyelvet használja. A fejlesztés során az egyik legfontosabb szempont, hogy minél kisebb teljesítménybeli csökkenést okozzon a könyvtár használata, így a megoldás gyakran támaszkodik a fordítási idejű optimalizációk használatára. A keretrendszer fejlesztése során kifejlesztésre került egy olyan nyelv, mellyel a különböző grafikus API-k (Application Programming Interface) (OpenGL/DirectX) programozása közötti különbségek elfedhetők, ami szintén a teljesítményt célzott növelni.

A dolgozat a tárgyaként említett projekt felépítését, belső működését írja le, illetve a tervezői döntések magyarázatára is kitér. A második felében a projekthez tartozó előfordító, és az árnyaló programok generálásához szükséges nyelv működését írja le, illetve a harmadik részében egy példaalkalmazásra tér ki, melynek elkészítése a keretrendszer fejlesztésével együtt zajlott, hogy az esetleges hibák kiszűrhetőek, és a megvalósított funkciók tesztelhetőek legyenek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.