Multiplatform mobilalkalmazás fejlesztése webes technológiák használatával

OData támogatás
Konzulens:
Szabó Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A munkám során egy multiplatform (mobil, tablet és web) mobilalkalmazás kliens oldalát készítettem el. Az alkalmazás elsősorban ügyvédek számára biztosít segítséget a mindennapi teendők elvégzésében. A fejlesztéshez az Ionic és Cordova keretrendszereket használtam, amelyek lehetővé teszik mobilalkalmazások készítését webes technológiák segítségével.

Az alkalmazás használatához bejelentkezés szükséges. A jelenlegi felhasználó nyilvántartása a működés során sok helyen szükséges, például az adatbázis elérésénél és zárolások kezelésénél. Külön figyelmet kell fordítani a felhasználó jogosultságainak kezelésére is. A jogosultságok a felhasználóhoz vannak rendelve, ezek az adatbázisból kerülnek lekérésre bejelentkezés után.

Az alkalmazás kinézetének kétfajta elrendezést kell támogatnia a telefon és tablet képernyők méretei és használati módjai közti különbségekből adódóan. A webes verzió ugyanazt az elrendezést használja, mint a táblagépes megoldás.

Szintén fontos szempont a lokalizáció, hogy az alkalmazásban található szövegeket adott nyelven jelenítse meg, valamint az adatokat megfelelő formátummal ábrázolja. Emellett szükséges időzónák helyes kezelése is.

A felhasználó az egyes teendőkhöz és időpontokhoz be tud állítani figyelmeztetéseket, amelyek megjelennek a főoldalon, valamint a megadott időpontban leküldéses (push) értesítés formájában az eszközön is.

Fontos még az is, hogy az alkalmazás támogasson több, a mobil eszközökön alap funkciónak számító műveletet is, pl.: telefonszám hívása, sms és e-mail küldése, fájlok letöltése, megnyitása és megosztása stb. Ezeket a funkciókat az Ionic keretrendszer natív modulok (ún. Cordova pluginok) használatával teszi lehetővé.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.