Multiplatform mobilalkalmazás-fejlesztési lehetőségek elemzése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Forstner Bertalan
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Mára a mobiltelefonok életünk meghatározó eszközeivé nőtték ki magukat, ezért szoftverfejlesztés szempontjából is központi szerepet töltenek be. A platformok piacán azonban nagyon sok résztvevő van jelen. Egy alkalmazás sikerességéhez éppen ezért nagyban hozzájárul, hogy több platformon elérhető legyen. A különböző platformok azonban nagyon eltérő nyelveket, technikákat alkalmaznak így külön fejlesztést igényelnek. A párhuzamos fejlesztés jelentős költségekkel jár. Felmerült tehát az igény, hogy a fejlesztők egy kódbázissal több platformot szolgálhassanak ki. Erre születtek megoldásként a multiplatform alkalmazás fejlesztő keretrendszerek.

A diplomatervben egy átlagos igényekkel rendelkező alkalmazáson keresztül mutatom be a klasszikus natív és a multiplatform fejlesztési lehetőség közti különbségeket. Az alkalmazást éppen ezért a három legnépszerűbb platformra, Android, iOS és Windows Phone operációs rendszerekre is lefejlesztem, majd ezt követően a multiplatform keretrendszerek vizsgálatára alapozva, a kiválasztott keretrendszerrel is elkészítem. A mintaalkalmazás követelményeit, az alkalmazásoknál felvetődő leggyakoribb igényeknek megfelelően alakítottam ki. A követelmények között ezért szerepel közösségi integráció és szerver oldalt igénylő funkcionalitás is.

Mivel a szerver oldali funkcionalitás az alkalmazások fejlesztése során külön erőforrásokat köt le, ezért itt is felmerült az igény, hogy a leggyakoribb funkciókat kiszervezzék és Backend as a Service (BaaS) technológiával váltsák ki. A diplomatervben éppen ezért bemutatom BaaS megoldások alapjait és egy konkrét megvalósítást. A BaaS megvalósítás előnyeinek és hátrányainak megítéléséért összehasonlítom azt egy, a mobil klienseket azonos funkcionalitással kiszolgáló saját fejlesztésű szerver oldali alkalmazással.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.