Multiplatform multimédia alkalmazás fejlesztése NW.js keretrendszerben

OData támogatás
Konzulens:
Kis-Nagy Dániel Dávid
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A szoftverfejlesztési világban a technológiai ökoszisztémák állandóan fejlődnek. Az állandó fejlődésen kívül, az újabb rendszerek egyszerűbb eszközkészletet ígérnek a fejlesztők számára. Minél magasabb egy keretrendszer absztrakciója, a fejlesztőknek annál kevésbé kell fokuszálni a technikai részletekre és annál jobban tudnak figyelni az üzleti logika implementációjára.

A hardware és a technológiai ökoszisztémák gyors fejlődésének köszönhetően egyre több feladatot tudunk megoldani számítógépek segítségével. Egy kiváló példa erre a videókölcsönzés története.

Az 1980-as években videókölcsönző üzletek VHS és Betamax videókazettákra felvett műsorokat vagy filmeket kölcsönöztek. Két évtizeddel később a mágnesszalagos kazettákat leváltották a DVD-k és 2010 óta akár Blu-ray lemezeken is megvásárolhatjuk vagy kölcsönözhetjük a kedvenc filmjeinket.

A szélessávú internet elterjedésével és a hardware eszközök teljesítményének növekedésével olyan szolgáltatások kezdték lecserélni a videókölcsönző üzleteket, amelyek lehetővé teszik az igény szerinti videó és hanganyagok elérését Interneten keresztül. Ilyen szolgáltatások például a Netfix, a Hulu, a Youtube és a Spotify.

A dolgozatom célja megismerkedni olyan technológiai stackkel, amely lehetővé teszi az Internetes videószolgáltatások készítését. A cél elérése érdekében egy alap funkcionalitással rendelkező média lejátszó alkalmazást készítettem, amely képes lokálisan és távoli számítógépen tárolt média állományok lejátszására. Az alkalmazás futtatható három széleskörben használt operációs rendszeren: Microsoft Windows, Mac OS X és Linux alapú operációs rendszereken.

Melléktermékként egy szerver alkalmazást is készítettem, amely tárolja és kiszolgálja a távoli médiafájlok metaadatait.

A dolgozatom média szolgáltatások bemutatásával kezdődik, ezt követi egy technológiai áttekintés. A következő két fejezetben bemutatom a szerver és a lejátszó alkalmazások fejlesztési fázisait és az elkészült termékeket. Végül értékelem az elvégzett tevékenységeket és bemutatok néhány továbbfejlesztési lehetőséget.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.