Multiplexálási módszerek látható fényes kommunikációval

OData támogatás
Konzulens:
Fehér Gábor
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

Napjainkban a hordozható eszközök terjedésével, illetve a technológiai fejlettség előrehaladásával egyre nagyobb igény mutatkozik a széles körűen elérhető, nagysebességű és megbízható vezeték nélküli kommunikációs eljárások fejlesztésére. Ezen kívül az elektromos berendezések terén megfigyelhető az alkalmazások egyre nagyobb fokú integrációja, azaz a készülékeink multifunkcióssá válása.

E szempontokat figyelembe véve ésszerű a látható fény, mint kommunikációs közeg használata, hiszen a már kiépített világítási rendszerek csekély módosításával kialakítható egy új, nagy kapacitású információátviteli hálózat. A LED-es fényforrások terjedésével egyre több alkalmazásban merül fel alternatívaként a látható fényes kommunikáció lehetősége, melyek közül talán a legígéretesebbnek a beltéri helymeghatározás tekinthető.

A diplomatervemben olyan multiplexálási eljárásokat vizsgáltam, melyek segítségével látható fényes kommunikáció során megvalósítható az üzenetküldésre használt csatorna többszörös hozzáférésűvé tétele. A létrehozott áramkörök és nyalábolási technikák alkalmazásával egy beltéri helymeghatározásra képes rendszert állítottam össze, majd e rendszer paramétereinek mérésével elemeztem az egyes eljárások hatékonyságát.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.