Multitenant alkalmazáshosztolás Azure platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kővári Bence András
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A cloud computing, vagy más néven a számítási felhő napjainkban fénykorát éli. Egyre több vállalat mozdul el abba az irányba, hogy integrálják saját belső rendszereikbe ezt a meglehetősen új technológiát. A folyamat mozgatórugója legtöbbször a költség csökkentése, s ezáltal a bevétel növelése. Ugyanakkor a kisebb szereplők számára – legyenek azok magánszemélyek, vagy kisvállalatok –, olykor a felmerülő költségek továbbra is elérhetetlenné tesznek bizonyos felhőszolgáltatásokat.

Erre egy jó példa a webhoszting szolgáltatás, ugyanis alacsony forgalmú vagy üzleti bevételt nem hozó honlapokat üzemeltetni a felhőben – a platform koncepciója végett –, nem lenne hatékony és kifizetődő. Azonban a „kis” honlapok esetében is számos olyan infrastrukturális szolgáltatásokat képes nyújtani a felhő, amelyek vonzóvá tehetik az ügyfelek számára. Így felmerül a kérdés, hogy lehet-e mégis hatékonyan használni ezt a viszonylag új technológiát alacsony forgalmú honlapok futtatásához?

A kérdés megválaszolására egy lehetséges megközelítést ad a multitenant architektúra. Az ötlet mozgatórugója a megosztás és a biztos szeparáció. Tehát, ha sikerül egy olyan hoszting környezetet létrehozni, amely képes megosztani a rendelkezésre álló erőforrásokat a webalkalmazások között, akkor ezzel eredményesen lehet költségeket is csökkenteni. Ekkor az alkalmazásoknak nincsen szüksége saját erőforráskészletre, hanem közösen tudják használni azokat. Így nem csak az üzemeltetési, hanem a karbantartási költségek is csökkennek.

Ettől a gondolattól vezérelve terveztem és készítettem el egy alkalmazást, amelyben igen sok lehetőség lakozik. Lehet publikus hoszting környezetként is használni, de akár egy ipari rendszerbe integrálva is. Az alkalmazás költséghatékony architektúrája felbátoríthatja a kisebb szereplőket is arra, hogy kipróbálják és sikeresen használják a felhőt kis forgalmú weboldalaik hatékony üzemeltetésére.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.