Multitenant architektúra kialakítása Microsoft Windows Azure környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Albert István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A számítási felhő viszonylag új, ám egyre nagyobb jelentőségű fogalom. Egy lehetséges definíció szerint a felhő-szolgáltatóktól szabványosított, skálázható IT-megoldásokat vásárolhatunk ezen megoldások saját üzemeltetése helyett. Az iparág fejlődésével egyre több cég ismeri fel, hogy helyben üzemeltetett IT-kapacitását gazdaságosabb és rugalmasabb felhő-alapú megoldásokkal is kiegészítheti, helyettesítheti.

A felhő részben a már bevett technológiákra alapoz, de egy sor újabb kihívást és lehetőséget nyújt. Külösen érdekes terület a „multitenant”, „több-bérlős” szoftverek köre; ezek olyan alkalmazások, melyeken egy közös infrastruktúrát több ügyfél is párhuzamosan használ. Ilyen például egy havidíj ellenében igénybe vehető internetes CRM rendszer. Az ügyfelek adatainak biztonságos elválasztása, az egyes ügyfelek erőforrás-fogyasztásának beárazása, a felhő és a multitenant alkalmazások találkozásából adódó jogi kérdések stb. sok új, a korábbi technológiáknál nem előforduló problémát vetnek fel.

A Microsoft Magyarország alvállalkozójaként dolgozom Magyarország Azure-bevezetésén. Diplomamunkám a fenti problémákat sorolja fel, elemzi és próbálja megoldani valós tapasztalatok alapján.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.