Multi-topológiás DC/DC Converter KIT tervezése és fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Balogh Attila
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az austini székhelyű Silicon Laboratories vállalat a Power over Ethernet (PoE) technológia folyamatosan fejlődő szabványával lépést tartva 2018 tavaszán hozta piacra legújabb Si34061-es chipjét. Ez a PoE szabvány által előírt kommunikáció lezajlását követően DC/DC konverter vezérlőchipként működik. Ezidáig a chiphez csak egy Flyback topológián alapuló evaluation board állt rendelkezésre referenciaáramkörként, azonban a szabvány által megengedett maximális teljesítményátvitel fokozatos növekedésével más topológiákkal jobb hatásfok lenne elérhető.

Jelen diplomaterv keretein belül egy DC/DC konverter prototípusfejlesztő áramkör került megtervezésre, mellyel az Si34061 chip által vezérelt különböző topológiájú konverterek működése tesztelhető. Az áramkör moduláris felépítésű, ami által a konverter egyes funkcionális egységei (stage-ek) könnyen cserélhetők, ezáltal meggyorsítva a fejlesztést. Összesen 11 nyomtatott huzalozású lemez került megtervezésre, melyekkel az egy- és kétkapcsolós Flyback, illetve Forward topológiák különböző változatait lehet megvalósítani. Az áramkör univerzális felépítésű, így számos más topológia is megvalósítható a szükséges nyomtatott huzalozású lemezek elkészítését követően.

Elsőként a már meglévő 30 W-os Flyback áramkör pontos mása lett megvalósítva az elkészült boardon és került összehasonlításra az eredetivel. A megfelelő működéséről megbizonyosodva, ezután egy egykapcsolós Forward konverter került megtervezésre és megvalósításra. Ennek fokozatos fejlesztésével sikerült a Flybackhez képest jobb hatásfokot elérni, s ezáltal megalapozni egy új, Forward topológiájú evaluation board tervezését.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.