Munkafolyamat támogató rendszer fejlesztése Java EE platformon

OData támogatás
Konzulens:
Imre Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A szakdolgozat témáját jelentő vékonykliens alkalmazás munkafolyamatok leírását és azok mintájára létrehozott projektek menedzselését teszi lehetővé több-tartományos rendszerként. Az egyes tartományok egymástól függetlenül kezelhetők, saját szereprendszert és munkafolyamatokat, projekteket definiálhatnak. Ezen tartományok között csak a felhasználóknak szabad az átjárás, akik így különféle szerepeket és rajtuk keresztül kiváltságokat szerezhetnek.

Az alkalmazás fejlesztésén ketten dolgoztunk, ám mindenkinek, már a legelejétől, jól elszeparált felelősség jutott, a szoftver eltérő aspektusainak kialakításával foglalkozott. Ennél fogva ebben a dokumentumban főleg a saját részemet fogom részletezni, azonban esetenként, a teljesség kedvéért, összefoglalóan beszélek az alkalmazásról.

Ennek keretében felkészítsem az autentikációs, autorizációs és biztonsági szempontból az alkalmazást, e mellett kialakítottam a több tartományos rendszer alapjait. Megterveztem és implementáltam a tartományok, felhasználók, szerepek és privilégiumok adatrétegbeli elemeit, az azok kezeléséért felelős üzleti logikai réteget és a megjelenítésükért, vezérlésükért felelős megjelenítési réteget (magukat a view-kat és kontrollereket) is. Az autentikáció és autorizáció kapcsán olyan megoldást választottam, amit könnyen lehetett alkalmazni a kontroller réteg metódusain úgy, hogy az esetleges változtatások nyomán ne kelljen minden előfordulásánál módosítani, hanem egységes felületet biztosítson, csak az azt implementáló komponenst kelljen módosítani.

Tovább egy olyan egységes tesztrendszer alapjait alakítottam ki, amelybe könnyen beilleszthetők egység- és integrációs tesztek, valamint implementáltam azokat, amik ellenőrzik egyes alrendszerek együttműködését és bizonyos komponensek atomi viselkedését.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.