Munkarend készítés genetikus algoritmusokkal

OData támogatás
Konzulens:
Nagy Gábor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Jelen dolgozat célja, hogy a vállalati környezetben történő nagy mennyiségű munkabeosztások elkészítését algoritmizált módon segítse. Ehhez hozzátartozik a probléma általános bemutatása, jogi szempontból történő vizsgálata, és ezen tudás alapján egy működőképes alkalmazás megalkotása, mely a kisebb kezelői interakcióktól eltekintve önállóan végzi a műszakok jelentkezőkkel történő feltöltését.

A feladat bemeneti adatait adatbázis táblák biztosítják, melyek tartalmazzák a feldolgozás előre meghatározott időszakát, mely jellemzően egy munkahét, továbbá az adott időszakhoz kapcsolódó műszakokat és jelentkezéseket. Az alkalmazás ezen adatok alapján egy véges lépéses finomító összerendelést hajt végre, mely során az időbeli és jogi normákat szem előtt tartva végzi el a munkabeosztás kialakítását. A használt algoritmus alapját a genetikus algoritmusoknál megismert egyed-generációkon keresztül történő problémamegoldás szemlélete biztosítja.

Az eredmények megjelenítése több módon is támogatott. Egyrészt táblázatos formában az eredmény fájlba íródik, továbbá a leglényegesebb információk a képernyőn is olvashatók. Másodsorban a feldolgozást követően a program adatvizualizációt hajt végre az eredmények szemléletesebb megjelenítése végett. Ennek során a munkabeosztást, mint egy páros gráfot jeleníti meg, melynek kinézetét számos beállításon keresztül testre lehet szabni és megvizsgálni.

A program algoritmikus része C/C++ nyelven, míg az adatvizualizáció OpenGL nyelven íródott.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.