Munkatapasztalat kiértékelő rendszer

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kósa Zsuzsanna Mária
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A Munkatapasztalat kiértékelő rendszer egy tudásmenedzsmentet támogató alkalmazás, amely a tradicionális szoftverfejlesztési és az adatbányászati technológiákat kombinálja. Ennek nyomán egy olyan alkamazás jöhetett létre, amely cégen belüli projekt menedzsment rendszerekből (pl.: JIRA, TeamWork stb…) érkező adatokon, illetve külső forrásadatokon (LinkedIn) dolgozik. A projekt adatok megmutatják egy munkavállaló életútját a cégnél, azon tapasztalatokat, amiket ezen idő alatt szerzett – majd ezen adatokat felhasználhatjuk, hogy meghatározzuk egy munkavállaló szakértelmi területeit. Halmozottan igaz ez a LinkedIn-en létrehozott online önéletrajzokra, melyek jó minőségű (külső) forrást nyújtanak az adott, cégen kívüli személyekről.

Az alkalmazás öt lényegi funkcióval támogatja a projekt menedzsment, illetve a HR szakemberek napi munkáját, a projektek megfelelő szakemberekkel való feltöltésétől kezdve, a projekt futása közbeni terhelés vizsgálatán át, egészen a projekt lezárása utáni értékelésig:

1. Adatbázisban rögzített adatok böngészése táblázatos formában

2. Grafikus munka-terhelés eloszlás megjelenítés a projektagokra vonatkozóan mind futó, mind lezárt projektekre

3. Projekt-zárás utáni, szöveges alapú teljesítmény értékelési lehetőség a projekt menedzserek számára

4. Kulcsszó alapú szakember keresés a megfelelő munkaerő felleléséhez, szövegbányászati technológia segítségével

5. LinkedIn integráció:

a. Szenioritás összehasonlító a munkában eltöltött évek alapján

b. LinkedIn profil-importáló eszköz

Technológiai szinten az alkalmazás egy JavaFX alapú grafikus megjelenítővel rendelkezik (Swing szerű vasatgkliens), amely írás és olvasás műveleteket hajt végre a legalsó szinten elhelyezkedő MySQL adatbázison a közbeeső Java Persistence API rétegen keresztül. Az adatbázisból érkező adatok (mely egyidejűleg tartalmaz belső munkavállalói, illetve külsős szakértői adatokat) bemenetet biztosít az adatbányászati folyamatokhoz, melyek RapidMiner-ben lettek modellezve. A RapidMiner folyamat a RapidMiner grafikus fejlesztőfelületével lett létrehozva, majd programozottan manipuláltak a csomópontok paraméterei és bemenetei a JavaFX alapú alkalmazásból. A RapidMiner folyamat eredményei visszavezetődnek a JavaFX alapú grafikus felületre. A döntéshozást segítő diagramok és táblázatok ugyancsak JavaFX, illetve FXML technológiával lettek létrehozva.

A fentiek fényében az implementációs feldat teljes mértékben elvégzésre és tesztelésre került. A tesztelés részben programozottan és autómatizáltan (JUnit), részben kézi rendszerteszteléssel történt. A fenti funkciók a feladat kiírásban megfogalmazott elvárásokat teljesítik, sőt néhány ponton azon túl is mutatnak.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.