Művelettervező plugin fejlesztése QAD EA rendszerben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Martinek Péter
Elektronikai Technológia Tanszék

A szakdolgozatom keretein belül eddigi BSc-s tanulmányaimat, korábbi projekttárgyas tapasztalataimat felhasználva hoztam létre egy valós vállalati igény megoldását. A megvalósítás során meglévő tudásomat tovább bővítettem a folyamatosan felbukkanó problémák kijavításával.

Az új Művelettervező plugin teljes körű elkészítése az én feladatom volt, így nem csak a front-end faladatait képező reszponzív GUI megvalósítását, hanem a back-endhez tartozó adatbázis írást és módosítást is megvalósítottam. Az adatbázis műveletek elvégzéséhez tanulmányoztam a meglévő rendszert. A kényszerek, kapcsolatok, összefüggések feltárása után összeállítottam a legoptimálisabb lekérdezéseket, módosításokat Progress 4GL-lel. Az így összeállított programoknál a keresés gyorsabb, illetve más felhasználók munkáját is figyelembe véve a zárolások miatti deadlock-ok biztosan nem jöhetnek létre.

A felhasználói felületet DevExpress-es elemekkel alakítottam ki, amik a hagyományos Windows Forms elemek dinamikusabb változatai. Minden elem használatához kötődik hibakezelés. A bemeneti mezők validálása miatt érvénytelen karaktereket nem lehet megadni, így rosszindulatú értékek megadása gyakorlatilag lehetetlen. A gyakorlatban elterjedt tervezési minták (MVP, Adapter) használatával biztosítom a program robusztusságát, átláthatóságát, amivel a későbbiekben más fejlesztők is könnyen hozzáadhatnak a projekthez.

A kész feladaton elvégzett tesztek bizonyítják a teljes program helytállósságát és létrehozásának szükségességét. A szakdolgozat ideje alatt elvégzett munkán azonban mindig lehet tovább fejleszteni, azt még inkább felhasználó baráttá tenni, hiszen a körülbelüli 14 hét munka nem elég mindenre. Az ilyen jellegű továbbfejlesztési lehetőségeket is összeszedtem, amikkel nem csak a felhasználói élményt javíthatom, hanem az adatbázis írást is biztonságosabbá tehetem a későbbiekben.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.