NB-IoT szolgáltatást monitorozó mérés tervezése és elkészítése SQMS mérőrendszerrel

OData támogatás
Konzulens:
Knapp Ádám
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Gyakornoki munkám során szerettem meg ezt a szakmát igazán. Mindig is közel álltak a szívemhez a hétköznapi problémákra adott frappáns megoldások és az infokommunikáció területe. A munka világába belépve éppen olyan helyen találtam magam, ahol e kettő egyvelege tette ki napi munkám lényegi részét. Szerettem volna témaválasztásommal végig követni az első önálló projektemet a munkahelyemen, bemutatni számomra mit jelent mérnöknek lenni.

A feladatom egy több, mint húsz éve működő, belső fejlesztésű automatizált proaktív mérőrendszer kiegészítése a budapesti NB-IoT technológiát monitorozó méréssel. A mérés ki tudja mutatni perceken belül, ha degradálódik az NB-IoT szolgáltatás minősége akármilyen szempontból és ezt jelzi a megfelelő hibaelhárító szervnek.

A feladat megoldásához a már létező SQMS mérőrendszer szükséges hardver és szoftver elemeit használtam, kiegészítve eleinte egy Quectel BC95 típusú, később egy Telit gyártmányú IoT modemmel.

Bár a mérés nem készült el a szakdolgozat leadásának határidejéig, a projekt továbbra is elsődleges feladatom munkám során és be lesz fejezve. Dolgozatomban igyekeztem sikertelenségeimet ugyanolyan mérnökien bemutatni és elemezni, mintha problémamentesen zajlott volna a mérés kialakítása.

Az elkészült mérést a Magyar Telekom belső monitorozásra és hibakeresésre fogja használni, valószínűleg az NB-IoT szolgáltatás kivezetéséig.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.