.NET-es webes alkalmazások tesztelésének bemutatása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Micskei Zoltán Imre
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A szoftverfejlesztés dinamikusan fejlődő szerves része a szoftvertesztelés. Szerepe az egyre összetettebb alkalmazások megjelenésével folyamatosan felértékelődik. A szoftverek megbízható működéséhez létfontosságú a hibák felderítése és azok kijavítása. Ezt segíti a tesztelés, ami nem más, mint az alkalmazás rögzített környezetben történő futtatása, az eredmények kiértékelése, majd dokumentálása.

A dolgozat céljául a .NET-es webalkalmazások tesztelési módszereinek és eszközeinek bemutatását tűztem ki. Erre a célra egy ingyenesen elérhető ASP.NET példaalkalmazást választottam.

A munkát irodalomkutatással kezdtem, melynek során a szoftverteszteléssel kapcsolatos fontosabb fogalmakkal, a tesztelési típusokkal, valamint az egyes tesztelési szintekkel ismerkedtem meg. Ezek bemutatását a szakdolgozatom első fejezete tartalmazza. A második fejezetben bemutattam a .NET keretrendszert és a választott példaalkalmazás főbb funkcióit. A legtöbb weben elérhető ingyenes alkalmazáshoz hasonlóan az általam kiválasztott alkalmazás sem rendelkezett dokumentációval, ezért a tesztesetek tervezése előtt az alkalmazás követelményeinek specifikálását is el kellett végeznem. A harmadik fejezetben az elkészített specifikáció alapján modul, integrációs és rendszer szintű teszteseteket terveztem az alkalmazáshoz. A tervezési fázist a negyedik fejezetben a megvalósítás követte. Unit tesztelés során az alkalmazás legkisebb különálló egységeinek, a moduloknak a tesztelését végeztem el, míg az integrációs teszteléssel az alkalmazás üzleti logikájának és az adatrétegnek az együttes működését ellenőriztem le. Rendszer szinten már a felhasználói felületen keresztül teszteltem le az alkalmazás funkcióit. A megvalósítást követő fázisban a tesztelés értékelése következett. Ezt egyrészt a tesztesetek lefutása alapján, másrészt az azok által elért kódlefedettség alapján végeztem el. A részletes eredményeket az ötödik fejezet tartalmazza.

Végül az utolsó fejezetben összefoglaltam az elvégzett munkát, és a megszerzett tapasztalatok alapján javaslatokat tettem a bemutatott módszerek és eszközök esetleges továbbfejlesztésére.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.