NFC alapú hűségpont rendszer tervezése és fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Schulcz Róbert
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Fő feladatomnak tűztem ki egy költséghatékony NFC (Near Field Communication) alapú kártyás hűségpont rendszer megtervezését és lefejlesztését, melynek segítségével bárki, - komolyabb szaktudás nélkül is - elindíthatja saját hűségpont rendszerét. A szakdolgozatom eredménye egy használatra kész szolgáltatás, ami tartalmazza a telepíthető alkalmazást, a megfelelő üzleti logikával, illetve a legyártott kártya prototípust is egyedi design elemekkel ellátva.

Kezdő lépésnek a dolgozatom kielemzi az NFC technológia alapjait, majd megvizsgálja, hogy jelenleg milyen vezető készpénzmentes szolgáltatások és hűségpont rendszerek vannak jelen a piacon. A jelenlegi szolgáltatások elemzése után ki tudtam alakítani a saját rendszerem egyedi üzleti logikáját és folyamatát.

Először megvizsgáltam a piacon jelen lévő mobil operációs rendszerek részesedését. A piackutatás eredményeképpen az Android operációs rendszer mellett döntöttem, így a következő fázisban megismerkedtem működésével és kiválasztottam az általam használt mobil eszközt. Mivel nagyon sokat hallani manapság a kártya alapú rendszerek veszélyeiről, így rendszerem biztonságát az NXP által gyártott DESFire kártya szolgáltatásaira alapoztam, ami a ma kapható egyik legbiztonságosabb kártyák közé tartozik.

Miután sikeresen kiválasztásra került a platform és a megfelelő eszközök is rendelkezésre álltak, felépítettem az üzleti logikát és az alkalmazás szerkezetét is. Természetesen a tervezési részben megszülettek a grafikus felületek rajzai is.

Legvégső fázisban pedig lefejlesztettem az alkalmazást és legyártattam a kártya prototípusát, majd egy végső teljes tesztelést csináltam különböző típusú telefonok, és kártyák segítségével.

A tesztelés eredményeképpen kijelenthető a rendszer használatra kész, akár a piacon is használható lenne éles környezetben.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.