NFC alapú kuponok mobil környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Schulcz Róbert
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Az alábbi diplomamunka célja bemutatni az NFC technológiában rejlő lehetőségeket és a jelenleg köré épülő infrastruktúrát.

Először röviden részletezem a konkrét feladatot, majd irodalomkutatásom eredményét vázolom. Bemutatom az NFC technológiát, annak fejlődését, és a mobil platformokkal való kapcsolatát. Szélesítve a kutatás körét megvizsgáltam milyen esetekben van létjogosultsága a technológiának, illetve mire használják jelenleg, majd rátérek a hazánkban, és nemzetközileg futó NCF-n alapuló fizetési megoldásokra, és azok kockázataira. Az NFC specifikus kutatást ezzel lezárom.

A feladat egy tesztrendszer megvalósítása, amiben két mobil platformon is futó kliens alkalmazásokat kell készíteni. Ehhez az Android-ot és a Windows Phone-t választottam, mivel az előbbi a legelterjedtebb, és így a legszélesebb körben támogatott környezet, az utóbbira pedig azért esett a választásom, mivel az iOS nem biztosít hozzáférést az NFC moduljához. Szervernek az notebookomra telepített WampServer-t használtam, mivel egy csomagban biztosította - a PHP-t és az adatbázist - amire szükségem volt. Ahhoz, hogy a tranzakciókhoz szükséges adatokat biztonságosan tárolhassam, a SmartCard-ok esetében is használatos JavaCard-ot hasznosítottam. A megvalósítás előtt rátérek az általam elképzelt rendszerben használatos technológiákra, melyeket röviden ismertetek, és megjegyzem miért is azokat választottam a kitűzött feladat megoldására.

Miután összeállt, milyen technológiákat használok a fejlesztés során, leírom a rendszer vázlatos tervét technológiánként elkülönítve, megnevezem az egyes használati eseteket, amelyek szóba jöhetnek a fejlesztés során és a funkciók megvalósítását is megfogalmazom, majd javaslatot teszek továbbiak definiálására.

A fejlesztés során készített rendszer csak egy tesztkörnyezet, így a lehetőségek erősen korlátozottak, ezért kitérek azon lehetőségekre is, amik túlmutatnak a diplomamunka keretein.

A tervek bemutatása után rátérek a fejlesztésre, külön-külön minden egyes elemet részletesen bemutatok, képernyőképekkel illusztrálok, és helyenként, amit különösen fontosnak gondolok kódrészletekkel is alátámasztok. Az elkészült rendszert a lehetőségeknek megfelelően letesztelem, a teszt tapasztalatait is leírom, majd újabb használati eseteket vázolok.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.