NFC támogatott gyártósor

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Hamar János Krisztián
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A szakdolgozatomnak két fő része van, mivel két egymástól teljesen eltérő rendszerre fejlesztettem két alkalmazást. A feladatom első része egy olyan alkalmazás megtervezését és megírását tartalmazza, ami jobb lehetőségeket kínál a munkadarab követésre a gyártás közben és utána. Ezt a célt NFC-s technológia használatával valósítottam meg. Három NFC eszközt telepítettünk a gyártósor mellé és egy mikroszámítógéppel (Single Board Computer -> SBC) irányítjuk őket. A project első felében egy olyan programot készítettem erre a mikroszámítógépre, ami egyszerre tudja kezelni mind a három NFC eszközt. Ezt a programot C nyelven írtam két kiegészítő használatával. A program több szálon fut, annak érdekében, hogy képes legyen mindegyik eszközt egyszerre kezelni. Minden egyes eszközt külön program szál kezeli. Ez a program képes automatikusan írni és olvasni az érkező NFC tag-eket a (program) szálak saját bemeneti file-jaikban kapott információ alapján. Ezeket a bemeneti file-okat egy Java program készíti, ami az OPC szerverrel kommunikál. A programban van lehetőség grafikus felület elindítására, ahol számos beállítást lehet módosítani, valamint felhasználóbarát lehetőséget kínál az NFC tag-ek írására olvasására több opcióval, mint konzolos üzemmódban.

A projektem második részében egy olyan Androidos telefonos alkalmazást írtam, ami képes kommunikálni egy szerveren futó HTML web szolgáltatással, illetve képes írni, olvasni az NFC tag-eket. Ezt az alkalmazást az Android saját Java nyelvén készítettem Eclipse fejlesztő környezet felhasználásával. Az alkalmazás célja, hogy egyszerű lehetőséget adjon a felhasználónak rendelést küldeni a Gyártás Végrehajtó Rendszernek (MES) egy felhasználóbarát környezetben. Másodlagos feladata az alkalmazásnak, hogy összegyűjtse az NFC tag-ek egyedi azonosítóját és eltárolja későbbi használatra. A felhasználó ezekből az ID-kból tud majd választani és hozzájuk rendelni egyet az elérhető rendelési típusokból, majd elküldeni a MES-nek. Az alkalmazás felismeri a másik program által az NFC matricákba írt a hibákat és felületet biztosít egyedi rendelések leadására, valamint az összes folyamat megismétlésére.

A feladatom része volt az is, hogy egy olyan adat szerkezetet hozzak létre az NFC tag-ekben, amelyet kellően gyorsan tudnak kezelni a futószalag melletti eszközök, de tartalmaz egyszerű, telefonnal olvasható információt is. Ehhez az NFC-s világban használt NDEF üzenetet vettem alapul és bővítettem saját igények szerint.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.