NFC technológia nyújtotta lehetőségek vizsgálata Android platformon

OData támogatás
Konzulens:
Schulcz Róbert
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A kezdetben termékek azonosítására kifejlesztett vonalkód, majd a QR (Quick Response)-kód, vagy a Data matrix, mind optikai elven működő azonosító címkék. A QR-kódot manapság azonban egyre többen használják adatok tárolására, vagy akár fizetésre is [74].

A következő lépés a rádiófrekvenciás azonosításra szolgáló eszközök (RFID), majd az NFC (Near Field Communication) alapú technológiák megjelenése volt. Az NFC technológia a következő néhány évben meghatározó szerepet fog betölteni az új fejlesztéseknél.

A Google és sok gyártó jelenleg azon dolgozik, hogy az NFC a mobil készülékek részét képezze, és így virtuális pénztárcaként legyen használható [63]. Magyarországon is egyre nagyobb az érdeklődés a technológia iránt, ezt mutatja a Magyar Mobil Tárca Egyesület megalakulása is.

Az NFC-t és a QR-kódokat azonban nem csak fizetésre lehet használni. Felgyorsult világunkban egyre nagyobb szerepet játszanak a releváns információk, a személyre szabott hirdetések, ajánlórendszerek.

Diplomatervem célja, hogy a QR-kódok és az NFC/RFID részletes bemutatása valamint a mobilpiac helyzetének felvázolása után a jelenleg legnépszerűbb mobil platformra, az Androidra készítsek alkalmazást. A megvalósítandó feladat egy személyes információk alapján releváns hirdetések megjelenítésére szolgáló alkalmazás QR-kód és NFC felhasználásával.

A feladat része egy webes felület fejlesztése is, ahol a kereskedők különböző paraméterekkel hirdetéseket vihetnek fel. Ugyanígy szükséges az Android alkalmazást adatokkal kiszolgáló program megírására is. Az elkészült rendszert természetesen több böngészőben és többféle készülékkel is tesztelni fogom.

A diplomaterv során megvalósítandó ötlet a BME-Infokom Innovátor Nonprofit Kft. Hallgatói Ötletbörze Pályázatán első helyezést ért el.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.