NFL Fantasy Football elemző alkalmazás fejlesztése iOS platformra

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Forstner Bertalan
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A mobil eszközök elterjedésének köszönhetően az okostelefonokon és táblagépeken futó operációs rendszerekre készült alkalmazások fejlesztése fontos része lett a mai informatikának, így ennek elsajátítása egy pályakezdő számára jelentős szerepet játszhat, és segítheti a modern technológiákkal kapcsolatban naprakész maradni. Az Apple az utóbbi időben két ehhez tartozó újítást is hozott, az új iOS 9-es mobil operációs rendszert és a Swift 2.0-ás verzióját, melyek ennek a munkának fő témái.

Dolgozatom első felében bemutatom az Apple mobil eszközein futó rendszert és az azon történő fejlesztés mivoltát. Beszélek a használható programozási nyelvekről és részletezem általam használtat. Ezt követően az amerikai futball és a hozzá tartozó Fantasy Football alapvető szabályrendszeréről írok, hogy az általam választott alkalmazáshoz háttér információkkal szolgáljak. Ezután ismertetem az első iOS alkalmazásom megvalósításának folyamatát, mélyrehatóbban magyarázva annak két fontos komponensét: a perzisztens adattárolást és a hálózati kommunikációt.

Feladatom során elsőként az általam addig még nem ismert iOS operációs rendszert és az új Swift nyelvet volt szükséges elsajátítanom annyira, hogy egy NFL-es statisztikákat kezelő alkalmazást az aktuális 9-es verziójú rendszerre képes legyek megteremteni. Az alkalmazás fejlesztése során igyekeztem minél jobban feltérképezni a környezet lehetőségeit, hogy azokra a továbbiakban biztosan tudjak építeni egy következő, már összetettebb ötlet válóra váltásakor.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.