NI cRIO kommunikációs modul tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Fehér Béla
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A vasúti fékrendszerek kialakítása egyre nagyobb kihívást jelent a fejlesztőmérnökök számára. Megbízható rendszer kialakítása lehetetlen megfelelő tesztrendszer és diagnosztikai eszközök nélkül. A folyamatosan növekvő gyártói igények, a termékfejlesztéssel párhuzamosan a tesztrendszerek fejlesztését is megkövetelik a beszállítóktól.

A diplomaterv egy olyan FPGA alapú, NI compactRIO modul prototípusának kifejlesztésére fókuszál, amely kiindulási alapul szolgálhat egy tesztrendszer továbbfejlesztéshez. A modul konfigurációtól függően, mint diagnosztikai eszköz megfigyeli, és/vagy mint aktív eszköz képes részt venni a vasúti buszkommunikációban. (szolga és mester funkciók)

A dolgozatban először áttekintem a vasúton alkalmazott fékrendszerek alapvető felépítését majd, ismertetőt adok két népszerű vasúti kommunikációs szabványról az MVB-ről (Multifunction Vehicle Bus) és a HDLC-ről (High Level Data Link Control). Ezt követően bemutatom a jelenleg használt tesztrendszer felépítését és megvizsgálom annak továbbfejlesztési lehetőségeit.

A modul fejlesztés ismertetése során először áttekintem eddigi munkámat és az azon végzett módosításokat, majd ismertetem a nyomatott áramkör tervezés folyamatát és az FPGA tervben végzett fejlesztéseimet. Ezt követően bemutatom a mikrokontroller programját és a compactRIO drivert. Legvégül pedig rátérek a modulon elvégzett tesztekre és azok eredményeire.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.