NaF/KöF transzformátorok állapotellenőrzési vizsgálatai

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Németh Bálint
Villamos Energetika Tanszék

A nagyfeszültségű transzformátorok a villamos energiarendszer nélkülözhetetlen berendezései, melyek üzembiztonsága nagymértékben befolyásolja az egész rendszer üzembiztonságát

A nagyfeszültségű transzformátorok diagnosztikai vizsgálatainak célja, olyan vizsgálatsorozatok végrehajtása - üzemzavarok illetve meghibásodások megelőzésére, vagy legalább azok számának csökkentése érdekében - amik minimalizálják az üzemeltetési költségeket.

Szakdolgozatom első részében a diagnosztikai vizsgálatok főbb módszereit tekintettem át és bemutattam, hogy a különféle állapotellenőrzési módszerek segítségével, hogyan tudunk át fogó képet kapni a készülékek - szigetelési, villamos és mechanikai - állapotáról.

A második részben bemutattam a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamos Energetika Tanszékén a Nagyfeszültségű Technika és Berendezések csoportja által fejlesztett TÁT szakértői rendszert és ismertettem a tesztelésének eredményeit. Mindezek után további fejlesztésre, finomításra mutatok lehetőségeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.