Nagy megbízhatóságú intelligens otthon rendszer tervezése és megvalósítása

OData támogatás
Konzulens:
Lajtha András Balázs
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Egy új vagy nagyobb felújítás előtt álló ház esetén ma már megkerülhetetlen az a gondolat, hogy a ház okos rendszerrel legyen felszerelve. Ezen rendszerek életre hívása szolgálhatja az ott lakók kényelmét, biztonságát, de nem utolsó szempont a megtakarítható energia sem.

A piacon egyre több intelligens otthon rendszer jelenik meg, ezek viszont a szükséges funkciók csak egy kisebb szeletét támogatják. Ha akad olyan rendszer, amelynek megfelelő konfigurálása lehetséges és a megrendelő számára is megfelelő, ideális megoldást jelent, a beszerzés költsége ezen szerencsés esetek túlnyomó részében is – egy átlagos felhasználó számára – elfogadhatatlanul magasra rúg.

A dolgozatban feltérképezem azt, hogy jellemzően milyen funkciókat szükséges egy okos otthon rendszernek támogatnia. Ezen funkciók rendszerezését követően a következő lépésben egy olyan megoldást keresek, amely megfelel a mai modern elvárásoknak, miközben a rendszer ára, a beszerzés költsége sem nő elérhetetlenül nagyra. Kiindulási pontként leszögezendő, hogy a rendszernek, új trendeknek megfelelően, vezérelhetőnek kell lennie telefonról, valamint böngészőn keresztül is. Ezen túl alapvető célként szükséges megjelölni, hogy olyan, már jelenleg is elterjedt otthon rendszerek, mint például a riasztó, integrálható legyen az alkalmazásba.

A tervezés és a kivitelezés során kiemelt figyelmet szentelek a rendszer hibatűrésének növelésére. Prioritásként kezelem, hogy a hibákról azonnal értesülni tudjon a felhasználó, és ha a rendszer képes rá, oldja meg önállóan az adott hibát.

A fejlesztés eredményeként elkészült otthon rendszer így elérhető és mégis hatékony eszközt jelent majd az újonnan épült, illetve felújított házak lakói számára.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.