Nagy megbízhatóságú, rugalmas, web-alapú hálózatmenedzsment szolgáltatás tervezése és megvalósítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Varga Pál
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A szakdolgozat célja egy rugalmas webalkalmazás elkészítése, mellyel széleskörű hálózatmenedzsment feladatokat lehet ellátni. Egy ilyen alkalmazásra jellemző a fokozott biztonság, a könnyű bővíthetőség, egy magas szintű nézet nyújtása miközben az alkalmazás alacsony szinten kommunikál a hálózati eszközökkel.

A dolgozat első részében egy elméleti áttekintés található, amely ismerteti a legfontosabb használt protokollokat és technológiákat, ezáltal megteremti az alapokat a dolgozat megértéséhez.

A feladat első lépéseként elkészítettem a webalkalmazás követelmény specifikációját, amit a második fejezetben fejtek ki.

A specifikálás után a tervezést követően elkezdtem megvalósítani az alkalmazást. A harmadik fejezetben elhelyezem a hálózatban, valamint leírom a futtatási környezetet. Kifejtem a moduláris felépítését és példaként ismertetek egy SNMP és egy SSH alapú menedzsment modult, majd írok a használt autentikációs és autorizációs megoldásokról. Az alkalmazás megértéséhez szükséges az inicializálás és egy HTTP kérés feldolgozásának ismertetése is.

Az alkalmazáson elvégeztem egy terheléses tesztet, mely eredményeit a negyedik fejezetben ismertetem és ábrázolom.

Az utolsó fejezetben összefoglalom a munkámat és írok az esetleges továbbfejlesztési lehetőségekről is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.