Nagy pontosságú áram- és feszültségmérő

OData támogatás
Konzulens:
Futó András
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A villamosmérnöki tudományban mindig is alapvető szerepet játszott az áram és feszültség mérése. Manapság a digitális technika fejlődésével és az analóg fokozatok miniatürizálásával eddig soha nem látott pontosság érhető el. A megnövekedett pontosság iránti igény több területről jelentkezett. Mobilizálódó világunkban egyre nagyobb szerepet kap az akkumulátor időtartam, illetve az áramkörök energia fogyasztása. A havertervezéskor alkalmazott optimalizáláson felül már szoftveres oldalról is szükségeltetik ennek figyelembevétele. Mivel a fordítók kimenetéből közvetlenül csak irreálisan sok idő és energia felhasználásával lehetne következtetni a kódot futtató hardver energia felvételére, ezért célszerű azt méréssel meghatározni. Megfelelően pontos mérések elvégzésével következtethetünk az egyes algoritmusok energiafelhasználás szempontjából vett hatékonyságára.

Egy másik példa e mérések alkalmazására, hardver tervezésénél jelentkezik. A digitális áramkörök kapcsolási tranzienseinek ismerete kiemelkedően fontos a tápegységek tervezése szempontjából (emellett szerepet játszhat az elektromágneses kompatibilitás méréseinél is). Ennek hiányában a tápegységek dinamikus tulajdonságai ronthatják a rendszer stabilitását, ill. annak működésképtelen állapotához is vezethetnek.

A dolgozat célja egy olyan hardveregység megtervezése, amely kiindulási alapul szolgál e mérések elvégzéshez szükséges eszköz elkészítésében.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.