Nagy pontosságú időbélyegezés vezeték nélküli és vezetékes hálózatokban

OData támogatás
Konzulens:
Moldován István
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A csomagkapcsolt hálózatokban az idő szinkronizáció kérdése mindig egy aktuális téma volt. Ma már különféle szinkronizációs megoldások léteznek, köztük a jelenleg legpontosabb az IEEE 1588v2, aminek egyik alapkövetelmény a nagy pontosságú időbélyegező rendszer, amivel a csomagok beérkezési ideje határozható meg.

A Diploma dolgozatomban egy olyan FPGA-n megvalósított vezetékes és vezeték nélküli időbélyegező keretrendszert mutatnék be, ami képes megvalósítja a bejövő adatok beérkezési idejének nagy pontosságú időbélyegezését. Ehhez vezeték nélküli adatátvitel esetén felhasználom a spektrum vonalas becslőn alapuló vevőszinkronizáló időzítési paramétereit, így elérve a nanoszekundum alatti pontosságot. A vezetékes esetben pedig egy olyan időbélyegző rendszert mutatok be, ami támogatja a Szinkron Ethernet protokoll által szolgáltatott nagy pontosságú órajel szerinti működést, amivel nagymértékben pontosítható a beérkezési idő meghatározása.

A Diplomámban ismertetett időbélyegző rendszer további előnye, hogy az FPGA használata és a moduláris keretrendszer egy olyan környezetet nyújt, amiben az egyes modulok továbbfejlesztése és új funkciók implementálása egyszerűen megvalósítható.

Az így elkészült rendszer felhasználható úgy vezetékes, mint vezeték nélküli rendszerekben idő szinkronizációs célokra, mivel pontossága messzemenően kielégíti az IEEE 1588v2 – PTPv2 követelményeit is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.