Nagyerőművi szinkrongenerátor hálózati üzeme

OData támogatás
Konzulens:
Szabó László
Villamos Energetika Tanszék

Összefoglaló

E diplomamunkában a nagy erőművi szinkrongenerátorok hálózati üzemét tárgyalom. A generátor üzemének három területét megvizsgálom:

- a tartós terhelhetőséget,

- a csatlakozási ponton lévő U-Q szabályozási lehetőséget,

- és a tranziens stabilitást.

A vizsgálatok elvégzéséhez szükség van tényleges erőmű-adatokra és csatlakozási ponthoz hálózati paraméterekre. A modell létrehozásában felhasznált adatok és hálózati kialakítás a Gönyű erőmű adatainak felelnek meg.

A diplomamunka első részében, tartós terhelhetőség kapcsán megismerkedünk a P-Q görbével, annak elméleti hátterével, hogyan lehet szerkeszteni „kézzel”, illetve ábrázolni Excel Visual Basic makrókkal.

A diplomamunka második részében az erőmű oldali U-Q szabályozás lehetőségeit tárgyaljuk. Egy rövid elmélet összefoglalás után bemutatjuk, hogy a megadott adatok alapján milyen szabályozási lehetőségei vannak a modellünknek és ezek mennyire felelnek meg a nemzetközi előírásoknak.

A diplomamunka hármadik részében hálózatüzem vizsgálatához a létrehozott modellen Digsilent PowerFactory program segítségével végzünk Load-Flow vizsgálatot.

A diplomamunka negyedik része a generátor tranziens stabilitási „erősségével” foglalkozik. Először bemutatjuk a generátor tranziens stabilitási követelményeket, tervezési vizsgálati lehetőségeket és hálózati csatlakozására vonatkozó nemzetközi előírásokat. Majd szintén a Digsilent PowerFactory program segítségével a létrehozott hálózati modellen végezünk tranziens vizsgálatokat. A kapott eredményeket összevetjük a nemzetközi előírásokban szereplő adatokkal.

Az ötödik rész a diplomamunka eredményeinek összefoglalása.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.