Nagyfeszültségű alállomások területén kialakuló villamos és mágneses terek vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ladányi József
Villamos Energetika Tanszék

A mai fejlett országok lakói számára nélkülözhetetlen elemmé vált a villamos energia. A villamos berendezések, készülékek valamint az élővilág interakciója során biztosítani kell a zavartalan együttműködést a villamos biztonsági és elektromágneses összeférhetőségi (EMC) követelmények maradéktalan betartásával.

Diplomamunkám első részében röviden ismertetem a villamos és mágneses tér számítás alapjait vonalas vezetők esetére. Ezután az elektromágneses zavarás forrásairól következik egy áttekintés, majd a szakirodalom és szabványok alapján ismertetem a villamos és mágneses térre vonatkozó előírásokat és határértékeket az élő szervezetekre, és az alállomási készülékekre vonatkozólag.

Az ezt követő részben modelleztem a Bicske Dél 400/120kV alaphálózati állomás földelőhálóját és fázisvezetőit a CDEGS szoftvercsomaggal. A modellezés után normál üzemi körülmények és 24 órás mérési adatok alapján, majd az alállomáson belül bekövetkezett zárlat esetére végeztem mágneses és villamos tér számításokat. Ezután a kapott eredményeket értékeltem a vonatkozó határértékek alapján.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.