Nagyfeszültségű elosztóhálózathoz csatlakozó szélpark védelmi rendszerének modellezése

OData támogatás
Konzulens:
Prikler László
Villamos Energetika Tanszék

A szélerőművek egyre nagyobb részben veszik ki a részüket a világ villamosenergia-termeléséből, és várhatóan szerepük a közeljövőben tovább fog növekedni. Ennek köszönhetően egyre fontosabbá válik, hogy a szélparkok védelmi rendszere az elvártaknak megfelelően működjön, elkerülendő a nagyfeszültségű átviteli és elosztó hálózatokra gyakorolt negatív hatásokat, valamint az üzemeltetőknél jelentkező anyagi veszteséget.

Szélparkok védelmi tervezésénél olyan szempontokat kell figyelembe venni, melyek korábban együttesen nem jelentkeztek. Ezek közé tartozik többek között az aszinkron gépek villamosenergia-termelésre való felhasználása, a generátorok nem szokványos elrendezése, a kiterjedt kábelhálózat vagy a rendszerirányítók által megkövetelt zárlati áthidalóképesség. Emiatt elkerülhetetlen, hogy kellő pontossággal modellezzük a parkok zárlati viselkedését.

A szélparkok állandósult és tranziens üzemállapotainak vizsgálatához fejlett hálózatszimulációs eszközök állnak rendelkezésre. Dolgozatomban áttekintem a szélenergia-termelés helyzetét a világban, a fontosabb alapismereteket a szélerőművek védelmi rendszeréről és a magyarországi hálózati csatlakozási követelményekről, majd az ATP-EMTP programrendszer segítségével bemutatom, hogyan lehet létrehozni egy szélerőmű modelljét, és hogy ebbe a modellbe miképpen implementálható az erőmű kábelhálózatának túláram-védelme, valamint a feszültségemelkedési és –csökkenési védelme.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.