Nagyfeszültségű kén-hexafluorid gázszigetelésű kapcsolókészülék gyártása

OData támogatás
Konzulens:
Cselkó Richárd
Villamos Energetika Tanszék

A villamos energia továbbításában fontos szerepet játszanak a kapcsolókészülékek. Nélkülük, meghibásodás esetén, egyes erőműveket, távvezetékeket, transzformátorokat nem lehetne leválasztani a hálózatról, ami további meghibásodással, nagyobb járulékos költséggel járna, ezért kiemelt figyelemmel kell megtervezni az alállomásokat, hogy ezeket a költségeket minimalizálni lehessen.

A tervezés és gyártás minden lépésére nemzetközi szabványok vonatkoznak, melyek biztosítják a megfelelő minőséget. Ezek betartására nagy figyelmet kell fordítani. A berendezések közel száz éves alkalmazásuk során komoly fejlődésen mentek keresztül. Sűrűn lakott területek nagy energiaigénye miatt a kis helyen is telepíthető gázszigetelésű kapcsolókészülékek kerültek előtérbe. Működtetésükre külön vezérlőszekrényeket alkalmaznak, amelyek az egymás után felfűzött relék segítségével biztosítják a megfelelő reteszfeltételeket.

A gyártás során, a szabványok és minőségügyi előírások betartása érdekében, folyamatosan méréseket végzünk a készülékeken. A megszakítókon, szakaszolókon, gyorsföldelőkön kapcsolási sebességet, időt, motoráramot, fázisok közötti eltérést, nyomatékot vizsgálunk. A feszültségváltókon, áramváltókon a tervezés során meghatározott paramétereket (áttételi arány, pontosság, névleges teljesítmény) hasonlítjuk össze a tényleges legyártott magok értékeivel. A komplett összeszerelt egységeken nagyfeszültségű próbaméréseket és gáztömörség vizsgálatot végzünk.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.