Nagyfeszültségű kompozit szigetelők vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Németh Bálint
Villamos Energetika Tanszék

A világ egészén, így Magyarországon is jelentősen nagy százalékban vannak jelen szilikon ernyőzetű kompozit szigetelők a nagyfeszültségű hálózatokon. Azok fontosságát tekintve, a hálózat hibái abszolút minimumra kell csökkenteni, amiben fontos szerepet játszanak a szigetelők. A szakdolgozat célja megismertetni a nagyfeszültségű hálózatokon használt szigetelőkkel szembeni elvárásokat, követeléseket, majd a szilikon ernyőzetű kompozit szigetelők gyártási, minőségbiztosítási és diagnosztikai folyamatait.

A szigetelő költsége kis része a hálózatok teljes költségének, azonban annak meghibásodása hatalmas hibákhoz illetve kimaradásokhoz vezethet. Fontos tehát, hogy a nagyfeszültségű hálózatokra felszerelt szigetelő megfelelő és tartós legyen, valamint ellenálljon minél több behatásnak, amit élettartama során kaphat. Ezen behatásokkal foglalkozik a dolgozat első része.

A szilikon szigetelők egyre nagyobb teret nyernek a hálózaton, aminek hajtóereje azok jó tulajdonságain kívül az áruk. A világon az elmúlt évtizedben megsokszorozódtak a szilikon kompozit szigetelő gyárak, aminek a negatív hatása, hogy több rossz minőségű, selejtes szigetelő is kerülhet piacra. A dolgozat második része foglalkozik a szilikon kompozit szigetelők gyártási folyamatainak átvételével valamint azok minőségbiztosításával. A szigorú minőségbiztosítással érhető el a szigetelő maximális minősége, leghosszabb élettartama. A szigetelők hálózatra való felszerelésük utáni diagnosztika segítségével fedezhető fel a kompozit szigetelők legtöbb hibája, megelőzhető azok meghibásodása. A dolgozat harmadik részében ezen hálózati diagnosztikai folyamatai is átvételre kerülnek.

A szilikon ernyőzetű kompozit szigetelők egyik különös meghibásodási fajtája azok belső átívelése. Ez azt jelenti, hogy az átívelés az üvegszálas mag és a szilikon ernyőzet határfelületén jön létre. A dolgozat negyedik részében egy nagyfeszültségű kompozit szigetelő lesz megvizsgálva, annak minősége ellenőrizve. A vizsgálaton keresztül a belső átütések kialakulására próbál következtetéseket levonni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.