Nagyfeszültségű légvezetékek vizsgálatára alkalmas robotplatform kifejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss Bálint
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A nagyfeszültségű légvezetékeken a rendszeres megelőző karbantartások elvégzése veszélyes és költséges feladat. Ezen karbantartások automatizálása nagyon kevés helyen valósult meg a világ elektromos hálózatain. Ennek legfőbb oka a vezetékeken elhelyezett különböző „akadályokon” (például: szigetelők) való áthaladás nehézsége.

Diplomamunkám során egy feszültség alatti munkavégzésre alkalmas, légvezetékeket vizsgáló robot koncepcióját készítettem el. Célom a jelenleg létező platformoknál egy lényegesen olcsóbb, egyszerűbb felépítésű és nagyobb tudású eszköz létrehozása. Ennek egy olyan univerzális alapnak kellett lennie, melyet utólagosan a kívánt vizsgáló berendezésekkel, szenzorokkal fel lehet szerelni.

A platform képes haladni a vezetékeken és áthaladni a vezetékeket tartó függesztő szigetelőkön egyaránt. Az eszközt a vezetékekre egy speciális eljárással, szigetelő gumikötél segítségével csörlőzik fel. A szigetelőkön való áthaladás nagyon fontos tulajdonság, mivel a vezetékeken való haladás két oszlop között csak néhány percet vesz igénybe, viszont a le- és felcsörlőzés órás nagyságrendben mérhető tevékenység, ami a munkaidőt és a költségeket is egyaránt jelentősen megnövelni. Képes autonóm adatgyűjtő viselkedésre és operátor általi irányíthatóságra egyaránt.

A diplomamunkám részét képezi a robot mechanikai és elektronikai megtervezése, illetve a felprogramozása. Az operátor oldali hardver és szoftver megtervezése, és egy a bemutatásra alkalmas prototípus elkészítése. A magasfeszültség alatti tényleges tesztelési feladat a későbbiekre marad.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.