Nagyfeszültségű megszakítók állapotának becslése fuzzy rendszerek segítségével

OData támogatás
Konzulens:
Cselkó Richárd
Villamos Energetika Tanszék

A villamosenergia-rendszerekben használt nagyfeszültségű kapcsolóberendezések hibátlan működése elengedhetetlen a villamos energia szállítása szempontjából. A folyamatosan öregedő eszközpark, az eszközök meghibásodásának növekvő valószínűsége növekvő veszélyt jelent a hálózat stabil működésére. Elengedhetetlen ezért a használatban lévő berendezések megfelelő állapotfelmérése, a meglevő diagnosztikai módszerek segítségével.

A szakdolgozat első része a napjainkban egyre jobban elterjedtebbé váló korszerű eszközmenedzsmenttel és a jelenleg alkalmazott karbantartási stratégiákkal foglalkozik. A nagyfeszültségű megszakítók legfontosabb tulajdonságai után a dolgozat felsorakoztatja a jelenleg, megszakítókon alkalmazott diagnosztikai módszereket, és az azokban rejlő lehetőségeket.

A dolgozat fő témája a nagyfeszültségű megszakítók állapotbecslése fuzzy rendszer segítségével. Kitérek egy megszakító állapotfelmérő szakértői rendszer bemutatására, amellyel az Önálló Laboratórium c. tantárgy keretein belül foglalkoztam. Részletezésre kerülnek a fuzzy logika és fuzzy rendszerek alapjai, végül kísérletet teszek egy fuzzy logikán alapuló állapotfelmérő rendszer alapjainak lefektetésére.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.