Nagyfeszültségű tápegység fejlesztése porminták minimális gyulladási energiájának meghatározásához

OData támogatás
Konzulens:
Cselkó Richárd
Villamos Energetika Tanszék

Az Önálló Laboratórium, illetve Diplomatervezés tantárgyak keretein belül megvizsgáltam a porminták minimális gyulladási energiájának vizsgálati módszerét és készülékeit, az erre vonatkozó szabvány alapján.

Megvizsgáltam a gyújtóimpulzus előállításának módjait, és a tápegység megvalósításának módjaként félvezetős Marx-kaszkád alkalmazása mellett döntöttem. Megvizsgáltam a szakirodalomban fellelhető megoldásokat, megismertem a félvezetős kaszkádkapcsolások topológiáját és műszaki megoldásait. A tervezés során optikai vezérlés alkalmazása mellett döntöttem, kiválasztottam a megfelelő meghajtó áramkört és IGBT-t.

Elkészítettem a kapcsolóáramkört, méréseket végeztem működésének igazolására. Elkészítettem egy kettő-, majd négy fokozatból álló kaszkádkapcsolást, és kis- illetve nagyfeszültségen méréseket végeztem rajta. A kapcsoláshoz célszerű fizikai megvalósítást, valamint nyomtatott áramkört terveztem, és ezek működését méréssekkel igazoltam. Vizsgáltam a különféle terhelések (ohmos ellenállás, szikraköz) hatását az áramkörre.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.