Nagyfeszültségű távvezeték erőtereinek hatása az elektronikus eszközök működésére

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Németh Bálint
Villamos Energetika Tanszék

A villamosenergia-ellátás iránti követelmények fokozatosan szigorodnak, ezért az energiaátviteli hálózat minőségi karbantartása alapvető fontosságú. A növekvő igények és a piaci versengés miatt is egyre nagyobb hangsúlyt kap a feszültség alatti munkavégzés (FAM). A munkavégzést különböző diagnosztikai módszerek segítik elő, többek között a távvezeték közelében megfigyelést végző robotok.

Ahhoz, hogy az eszközöket feszültség alatt lévő vezeték közelében is lehessen használni − a nagy villamos- és mágneses terek elektronikus eszközökre való hatásának vizsgálata és elemzése céljából − számos megelőző számítást és kísérletet kellett elvégezni az anyagi és személyi sérülések megelőzése, illetve elkerülésének biztosítása céljából. Hibás vagy nem várt működés következtében ugyanis az anyagi kár is jelentős nagyságrendű lehet.

Mesterképzésem önálló munkái során az elektronikus eszközökre ható villamos és mágneses terek hatásait vizsgáltam, melyek káros hatással lehetnek az elektronikus eszközök működésére. E vizsgálatok keretében a távvezetéket körülvevő terek nagyságának kiszámításával, szimulációjával és hatásainak kiküszöbölésével, az elektromágneses sugárzás árnyékolásával és a kísérleti eszközök kiválasztásával foglalkoztam.

A távvezeték környezetében jelen lévő hatások egyszerre veszik igénybe az elektronikus eszközöket, ám − a követhetőbb elemzések és számítások érdekében − a hatásokat diplomamunkám során külön fejezetekben vizsgáltam úgy, mint villamos és mágneses terek, valamint a tranziens jelenségek.

Ezen diplomamunka során elvégzett vizsgálatok általánosságban lehetnek iránymutatóak a jövőben elkészülő, távvezeték közelében – az erőterek hatása alatt − működő elektronikus eszközök számára.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.