Nagyfeszültségű távvezetékek dinamikus terhelhetőségének vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Németh Bálint
Villamos Energetika Tanszék

Az éves szinten növekvő energiaigény és a folyamatosan növekvő megújuló energiaforrások következtében az átviteli hálózat fejlesztése, átviteli kapacitás növelése elengedhetetlen. Új távvezetékszakaszok kiépítése a szigorú jogi és környezetvédelmi előírások miatt egyre nehezebben megvalósítható, melynek következtében más megoldási lehetőségeket kell keresni. Hazánkban jelenleg a távvezetékek maximális átviteli kapacitását a sodrony paraméterei és a terhelhetőséget befolyásoló környezeti paraméterek legrosszabb esetre vonatkoztatott értékei alapján, úgynevezett statikus terhelhetőség módszerével számolják, amely jelentős tartalékot eredményez az adott távvezetéken.

Az úgynevezett dinamikus távvezeték terhelhetőség (DLR) megoldásánál a sodrony terhelhetőségét befolyásoló paraméterek folyamatos monitorozásával a sodronyok átviteli kapacitása érdemben növelhető, a maximálisan megengedett távvezeték terhelhetőség valós időben számítható. A folyamatos felügyelet mellett a hálózat megbízhatósága is javítható, felesleges kikapcsolások elkerülhetők, illetve a terhelhetőség változása előrejelezhető.

A dolgozat célja, hogy bemutassa a nagyfeszültségű távvezetékek terhelhetőségének fejlesztési lehetőségeit, összehasonlítva a hazánkban jelenleg alkalmazott megvalósítással. A vizsgálódás során a diplomamunkámban bemutatom a távvezetékek dinamikus terhelhetőségének alkalmazási lehetőségét, összehasonlítva az eddigi statikus terhelhetőséggel. Ismertetem a külföldön elterjedt mérőeszközök, berendezések alkalmazási lehetőségeit, melyek segítségével a dinamikus terhelhetőség adott távvezetékre számítható. Végezetül egy előzetes tervet készítek a távvezetékek dinamikus terhelhetőségének hazai megvalósítására.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.