Nagyfeszültségű transzformátorok hibagázanalízis vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Németh Bálint
Villamos Energetika Tanszék

A villamosenergia-ellátás témakörének fontossága az elmúlt évtizedekben folyamatosan egyre nagyobb szerephez jut. A szolgáltatás és a szolgáltatott termék minősége nagy hangsúlyt kap, mert csak így biztosítható az elektromos berendezések előírt módú működése. A szolgáltatások üzembiztonsága, illetve a készülékek hatékonyabb kihasználhatósága érdekében egyre lényegesebb feladat az energiaellátásban és felhasználásban üzemelő nagy értékű berendezések karbantartása illetve állapotuk felmérése. A diagnosztikai eljárások számos variációt nyújtanak a különféle meghibásodások megelőzésére, illetve azok időbeli észlelésére.

A diagnosztika során szükséges a berendezésre jellemző legfontosabb információkkal rendelkezni ahhoz, hogy hatékony segítséget nyújthasson a szolgáltatónak, aki ezáltal teljesíteni tudja a fogyasztók igényeit. A mai számítástechnikai kapacitás mellett természetessé vált az az elvárás, hogy megalkossanak egy komplex diagnosztikai szakértői rendszert, amely a vizsgálatok és a kiértékelés során figyelembe veszi a vizsgálati eredményeken kívül a berendezés előéletét és más releváns adatokat is. Ezek az információk nem csupán a mérésekből származnak, mindezt felhasználva ad összehasonlítható értékelést a szakértői rendszer.

A dolgozatban bemutatásra kerülnek a nagytranszformátoroknál alkalmazott hibagáz analízis vizsgálati és kiértékelési módszerek. Ezek után a Nagyfeszültségű Laboratórium rendelkezésére álló HGA adatbázisából, az egyetem közreműködésével fejlesztett TRANSYS program segítségével, a mérési eredmények alapján bemutatom az kiértékelési módszereket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.