Nagyfeszültségű transzformátorok állapot tényező vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Németh Bálint
Villamos Energetika Tanszék

A villamosenergia-hálózat üzembiztos és gazdaságos üzemeltetése szempontjából fontos a hálózatban alkalmazott eszközök, különösen a transzformátorok állapotának felmérése. A transzformátor bonyolult felépítéséből adódóan az adatok kiértékelése és a karbantartás optimális mértékének meghatározása nem egyszerű feladat. Ennek egy hatékony eszköze a transzformátor állapot tényező, vagy röviden TÁT.

A dolgozat első felében a nagyfeszültségű transzformátorok igénybevételei, illetve azok hatására bekövetkező állapot romlást előidéző folyamatok kerülnek ismertetésre. A dolgozat sorra veszi az állapot felmérésére alkalmazott diagnosztikai eljárásokat, és bemutatja a vizsgálatok eredményét kiértékelő TÁT rendszert.

A második részben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamos Energetika Tanszékén a Nagyfeszültségű Technika és Berendezések csoportja által fejlesztett TÁT szakértői rendszer tesztelésének eredményeit ismertetem. A teszteléshez használt adatok és a teszt menetének ismertetése után az eredményeket több módon feldolgozom. A tapasztalatok alapján összefoglalom a program fejlesztési lehetőségeit.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.